OY matcha hero

OY-матча

Чай в нашій культурі став символом повсякдення. Але це аж ніяк не про матча. Матча – це інший чай, про здоровішу та кращу версію тебе.

Тож почнемо з цілісності. На відміну від інших видів чаю, тут споживаємо не екстракт, а весь чайний лист. Який традиційно перетирали на порошок кам’яними жорновами. Відкриваючи красиву залізну баночку з 30 грамами матча, прислухайся. Там всередині година скреготу каміння.

Аж ось максимальна свіжість! Яскраво-зелений колір порошку завдячує прийому японських фермерів, які за пару тижнів до збору листя затіняють рослину. Цей стресовий фактор підвищує вміст хлорофілу. По тому листя висушується паром та подрібнюється. Таким чином у напої головують яскравість та свіжість. Тому ж матча часто описують як трав’янистий, ба навіть білковий. Останнє ще називають умамі, що відносно нещодавно доповнив список смаків до п’яти.

Ритуальність – важлива складова матча. Це досить делікатний напій, який легко зіпсувати неправильним приготуванням. Якщо ви колись коштували достобіса гірку зелену каламуть із комочками, подумки лайкніть. Отож, в Японії споживання матча – це ціла церемонія. З точки зору чаю це виглядає так: засипаємо дві ложки-часаку матча у чашу-чаван, заливаємо 80 мл води 80°C, вінчиком-часеном збиваємо до повної однорідності та делікатної пінки. Нам дуже хочеться зробити цей шлях максимально доступним, тому все необхідне ми поклали у наш матча стартер-пак.

Першорушій цього дійства – повага та гармонізація.
Японське суспільство, де матча формується як феномен, дуже ієрархізоване. А чайна церемонія – це місце, де знімається розділення, де врешті можна вільно погомоніти. Або ж разом помовчати про головне. За словами Харків’янки Світлани Рибалко, що десятиріччями досліджує японську культуру, з церемонії виходять з відчуттям, що тебе настільки сильно поважають, що й сам починаєш по-іншому ставитися до себе та до світу. Увага! Повторювати у домашніх умовах можна та потрібно.

Матча – давній мультитаскер.
Недаремно її розподіляють на церемоніальну та кулінарну. Друга додає кольору та смаку до моча та інших традиційних десертів, використовується у соусах, маринадах та як самостійний інгредієнт багатьох страв японської кухні. Матча-лате та айс-матча стали повсякденністю сучасних кав’ярень. На хвилі захоплення властивостями та смаком, бармени все більше використовують її у своїх авторських коктейлях. Проте до коктейльного грейду матча ще не дійшло. Ми б все-таки рекомендували для таких цілей церемоніальну.

Не останню роль у злеті популярності матча зіграв тренд на здоровий спосіб життя та усвідомлене харчування. Тут матча є чим похвалитися. У традиційній порції матча близько 70 міліграм кофеїну, десь як в одній чашці кави. Але на відміну від кави, матча містить також амінокислоту, яку називають L-теанін. Вона має заспокійливий ефект на розум та тіло, тому матча допомагає водночас сконцентруватися та розслабитися.
Зосереджена та цілісна, енергійна та свіжа, традиційна та сучасна – все це “трошки інший чай” матча.

Кошик

    Всього

    ₴ 0,00